8/29/2011

Paris! ...something about architecture...

Pariz je savršen grad! :) To ste negde mogli da osetite u prošlom postu!
A danas...malo o nečemu što me okupira onako naj _ arhitekturi! ...i to u Parizu! ;) Verujem da kad čujete arhitektura u Parizu odmah pomislite na Ajfelov toranj, trg Trokadero, Trijumfalnu kapiju...
Danas ćemo ovde pričati o savremenoj arhitekturi, o onom trenutku gde Pariz pušta arhitekte da eksperimentišu, nekom drugom pogledu na stvari, nekom drugačijem pristupu zadatoj temi...
Idemo... ;)
Bernard Tschumi _ Parc de la Vilette
Parc de la Villette je deo međunarodnog takmičenja 1982-83 za revitalizaciju napuštenog i neizgrađenog zemljišta u Parizu.
Tschumi-jevo sagledavanje teme Parka nije tradicionalno razmišljanje gde dominiraju  pejzaž i pripoda, već je Park predvideo kao mesto kulture, gde se pripodno i izgrađeno prepliću, primorani da funkcionišu zajedno.
Parc de la Villette je dizajniran kroz tri principa organizacije koje Tschumi klasifikuje kroz tačku, liniju i površinu. Oni se preklapaju, deluju skladno, kontradiktorno i upravo to dovodi do aktivnosti u prostoru.
Tačke su paviljoni crvene boje. Formirana je mreža od 35 tačaka _ folie. One služe kao referentne tačke u ogromnom parkovskom prostoru, daju dimenzionalnost i orjentaciju.
Ponavljanje folie-a iako je svaka jedinstvena, različita, pomaže posetiocima da zadrže osećaj mesta u parku.

Linije obeležavaju glavni pokret u prostoru. To su staze, pasarele, drvoredi, kanali koji ne slede organizacionu strukturu već se prepliću, stvaraju aktivnost u prostoru, dovode do različitih tačaka u parku, do površina _ zelenila za odmor i uživanje.

Parc de la Villette je koncipiran kao jedan veliki prostor koji je potpuno otvoren i slobodan za različite interpretacije. Svaka folie je jedinstvena i formalno drugačija, ne postoji određen program samo prostor koji zahvaljujući korisnicima može da "luči" aktivnosti.
Posmatrjući, stiče se utisak da je arhitektura markirala tačke u prostoru, pustila pravce kretanja, inicirala aktivnosti, formirala površi gde će aktivnosti kulminirati i dobiti svoje stvarne oblike, i kroz tu mrežu podstakla korisnike prostora da dalje stvaraju arhtekturu ovog parka na nekom višem novou.



10 comments:

  1. wooow zanimljivo cak i sa matematickog stanovishta :)

    ReplyDelete
  2. danas sam na casu kod anje naucila sta je folie! :)

    ReplyDelete
  3. INTERESANTNO...
    http://blumarine-blumarine.blogspot.com/

    ReplyDelete
  4. Folies slatkice... Male ludosti jel daaa?
    divne su, moguzamisliti uzivooo... Mene su uvek podsecale na neke sojenice dok reke ljudi prolaze ispod... Moram ici da viiidmi... hajde zajeeednoooo! :)))

    ReplyDelete
  5. Jednog dana videće mene taj Pariz!:)

    ReplyDelete
  6. Paris est tres chic!Ali ja vise volim old Paris..Ups,ja se zameram jednoj mladoj arhitekti..:)

    ReplyDelete
  7. a mene danas seka obradovala vescu da idem u Pariz 8.oktobra! :)

    ReplyDelete
  8. O cemu ce arhitekta,nego o arhitekturi!:))) Kada bi pokusali da Srbiju ovako urede,izbila bi jos 2 svetska rata!:)

    ReplyDelete
  9. ti ne prestajes da me odusevljavas!:)

    ReplyDelete
  10. ufffff pored La villetta sam boravila....OBOZAVAM!! nostalgie....

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...